Truskawki- czy wiemy, co kupujemy?

Sezon truskawkowy w pełni. Na ulicach i w sklepach zauważalny jest wysyp tych soczyście czerwonych owoców, które od lat kojarzą nam się z latem. Zmęczeni długą zimną i brakiem barw chętnie sięgamy po te owoce często nie zdając sobie sprawy, co kupujemy. Dopiero w domu okazuje się, że teoretycznie polska truskawka nie ma przyjemnego smaku albo pół łubianki owoców jest niedojrzałych. Jak zatem wybierać smaczne i zdrowe truskawki?

Rodowód truskawki na europejskim stole

Wiedzieliście, że truskawki wywodzą się z Chile? Do Europy były sprowadzane na życzenie monarchów francuskich. To z ich inicjatywy podjęto próby ich hodowli na kontynencie europejskim. Niestety, uprawy nie przynosiły oczekiwanych rezultatów, więc król podjął decyzję o zatrudnieniu botanika, który miał stworzyć truskawkę doskonałą. W ten sposób powstała dzisiejsza odmiana tego owocu.

Rodzaje truskawek:

Na wagę – sprzedawane łubiankach lub tekturowych pudełkach. Do kupienia na ulicznych straganach, bazarach ale także w supermarketach.

Paczkowane – najwcześniej dostępne na polskim rynku, mają eleganckie plastikowe pudełka i są zabezpieczone folią

Mrożone – do kupienia przez cały rok głównie w punktach handlowych

Przetworzone – stanowią dodatek jogurtów, dżemów, gotowych deserów itp.

Źródło: Pixabay by Pexels

Na zakupach:

Sprawdzaj skąd pochodzą truskawki. W tym sezonie, z uwagi na długotrwałe ochłodzenie, może być problem z owocami polskimi, gdyż wiele kwiatów zostało zniszczonych przez przymrozki. Szkoda, bo polskie truskawki są najlepsze. W związku z tym, możemy być zmuszeni do kupowania zagranicznych owoców. Na naszych stołach mogą pojawić się truskawki:

  • Hiszpańskie- duże, czerwone, lekko kwaśne
  • Greckie – twarde i mało soczyste
  • Tureckie – soczyste, ale bez wyraźnego smaku

Informacje o kraju pochodzenia znajdziemy na drewnianych skrzynkach lub pudełkach w których wyłożone są owoce. Dane te powinny być także umieszczone na etykiecie z ceną.

Weryfikuj klasę jakości. Wyróżnia się 3 kategorie owoców:

  • Ekstra – towar najdorodniejszy, najładniejszy i największy, który pozbawiony jest widocznych wad
  • Klasa I – owoce dobre, ale mogą być niewielkie równice w kształcie i kolorze oraz mogą posiadać odkształcenia
  • Klasa II – produkty średniej jakości, mają zdeformowany kształt, ślady ziemi albo są mniej wybarwione.

Uwaga na kolor i zapach. Słodkie truskawki powinny być całkowicie i intensywnie wybarwione oraz pachnieć.

Unikaj plastiku. W plastikowych pudełkach lub torbach truskawki szybko zmieniają się w czerwoną breję, która nie jest apetyczna i nastręcza wiele problemów ze spożyciem.

Sprawdzaj czy nie ma pleśni. Jeśli zauważysz biały nalot albo puszek na owocach to lepiej ich nie kupuj. Takie truskawki mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia toksyny.

Mrożonki z Chin. Mrożone truskawki są często pochodzenia chińskiego, gdyż kraj ten jest największym producentem tych owoców na świecie.

Ile truskawki w truskawce. To tyczy się produktów przetworzonych. Często zawartość owoców jest w nich znikoma nie mówiąc już o tym, że smak truskawkowy uzyskiwany jest poprzez dodanie bartników i aromatów, które więcej wspólnego mają z owadami niż owocami. W szczególności należy wystrzegać się produktów „o smaku truskawkowym”.

Uwaga na cukier. Produkty przetworzone często mają dużo cukru w składzie, który niekorzystnie wpływa na nasze sylwetki. Zbędne kalorie mogą być generowane przez syrop glukozowo-fruktozowy oraz aromaty.

Źródło: Pixabay by Pexels

Zapamiętaj!

Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz polskie owoce to dokonuj zakupów od połowy maja do końca lipca, gdyż wtedy jest czas zbiorów z polskich plantacji.

W Polsce uprawia się zarówno odmiany przemysłowe jak i deserowe. Pierwsze są wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym na dżemy, desery i składniki innych produktów, zaś drugie nadają się wprost do jedzenia.

Truskawki powinny być zjedzone  w ciągu doby od zakupu, bo potem zaczynają się psuć.

Truskawki można mrozić. Najpierw trzeba poddać je wstępnemu mrożeniu. W tym celu na tacce należy naprzemiennie poukładać owoce i kostki lodu, a następnie włożyć to do zamrażarki. Po około godzinie owoce można przełożyć do woreczka i przechowywać w zamrażarce dłużej.

Truskawki mogą być alergenami. Same z siebie mogą wywoływać pseudouczulenia, czyli wywoływać wydzielanie histaminy i objawy alergiczne. U osób wrażliwych na inne alergeny mogą powodować rekcje stałe. Małe dzieci często wyrastają z takich reakcji alergicznych, więc można co roku próbować podać im te owoce.

Truskawki najlepiej podawać same. Posłodzone to puste kalorie.

   

W dzisiejszych czasach trudno o produkt w 100% naturalnych. Niemniej jednak nie warto rezygnować z truskawek, gdyż są smaczne i pożywne. Poza tym, dodają uroku szarym dniom i zawsze wywołują uśmiech na twarzy.

  

A Wy lubicie truskawki? Co z nich przygotowujecie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.