Święta o smaku pomarańczy

 Żyjemy w czasach dobrobytu. Wszystko, czego potrzebujemy do życia możemy nabyć w sklepach. Żaden produkt spożywczy nie urasta więc do rangi dobra luksusowego. Mimo, że kawa, kakao czy cukier nadal mają takie konotacje historyczne, są obecnie w zasięgu naszych możliwości finansowych. Nie zawsze jednak towary egzotyczne były tak łatwo dostępne. Część z nich pojawiała się w sklepach jedynie na Święta. Tak było choćby z pomarańczami, które dla wielu przedstawicieli starszych pokoleń były wyjątkowym prezentem pod choinkę. Szkoda, że były tak trudno dostępne, gdyż kryją mnóstwo cennych składników odżywczych. Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na sole mineralne, ale ma też sporo witaminy C i błonnika.

Rodzaje pomarańczy

Zwykłe – tzw. białe np. pochodząca z Izraela odmiana Jafa. Z reguły zawierają pestki.
Bezpestkowe – pochodzą głównie z Włoch i Hiszpanii.
Krwiste – mają charakterystyczny czerwony miąższ. Główne gatunki to karoco i moro z Włoch lub hiszpańskie san Guinello.
Pomelo – pomarańcza olbrzymia uprawiana w Chinach Indiach Izraelu i Tajlandii.
Źródło: Pixabay by Pexels

Na zakupach:

Dojrzałe pomarańcze powinny być pomarańczowe, gdyż wtedy są bardzo słodkie. Jeśli ich skórka jest intensywnie błyszcząca to znak, że potraktowano je chemią (woskiem lub parafiną wymieszaną z konserwantami). Podobnie, jeśli skórka jest jakby bielona wtedy również dosypano o nich chemii. Nie warto kupować też tych w bibułkach, bo poza tym, że ich skórka jest pokryta konserwantami, to również bibułka jest nimi nasączona.

Dobre jakościowo pomarańcze powinny być ciężkie.

Warto sprawdzać też grubość skórki. Zbyt gruba powoduje, że owoce są mało soczyste, zaś z cienka sprawia, że kupowane cytrusy nadają się wyłącznie na sok.

Bezpestkowe pomarańcze można rozpoznać po tzw. „pępku”, czyli drugim, nierozwiniętym owocu pomarańczy, który wchłania nasiona pierwszego. Jeśli na szczycie owocu widać poszczególne cząstki to znak, że pomarańcza nie ma pestek.

Jeśli chcemy kupować pomarańcze latem, warto wybierać gatunki pochodzące z półkuli południowej, głównie Australii, Urugwaju i RPA.

Soki i napoje o smaku pomarańczowym lepiej omijać szerokim łukiem. Nie tylko zawierają mnóstwo cukru, ale też są wzbogacone o barwniki i konserwanty. Zawartość pomarańczy nie przekracza w nich z reguły 5 %. Kupując takie produkty, koniecznie trzeba czytać ich skład.

Zapamiętaj!

Pomarańcze, podobnie jak inne owoce cytrusowe trzeba myć. Zasada ta dotyczy zwłaszcza tych owoców, których skórkę chcemy wykorzystać do wypieków. Ciepła woda pomoże zmyć konserwanty E230-232, czyli mogące wywołać środki grzybobójcze i pleśniobójcze.

Pomarańcze warto spożywać razem z białą skórką tzw. albedo, które zawiera pektyny poprawiające prace przewodu pokarmowego. Ponadto, pomarańcze zawierają kwasy organiczne, witaminy i przeciwutleniacze wspomagające profilaktykę raka i chorób serca.

Pomarańcze najlepiej jeść jesienią i zimą, gdyż wtedy są najsłodsze, a co za tym idzie – najsmaczniejsze.

Najlepszą odmianą pomarańczy jest novelina. To odmiana bardzo soczysta, słodka i bezpestkowa. Dobre są też pomarańcze czerwone tarocco i moro.

Aby wycisnąć litr soku z pomarańczy potrzeba 2,5 kg owoców. Koszt produkcji takiego napoju to około 8 zł.

Wartość owoców cytrusowych jest wyższa jeśli zjadamy je całości, niż gdy tylko przygotowujemy z nich sok.

Łatwiej obrać pomarańcz, gdy zanurzy się ją na chwilę w ciepłej wodzie.

Źródło: Pixabay by Pexels

 Wiele osób twierdzi, że powinno się jeść wyłącznie owoce i warzywa rosnące w naszych szerokościach geograficznych. Tylko co, jeśli zimą nie rosną praktycznie żadne produkty roślinne? Wtedy z pomocą przychodzą towary zagraniczne. Jedząc je warto jednak zachować umiar. Tyczy się to także pomarańczy, które jak każde owoce zawierają w sobie cukier.

     

A Wy lubicie pomarańcze? Macie jakieś ulubione gatunki lub potrawy z ich udziałem?

 

2 thoughts on “Święta o smaku pomarańczy”

    1. Też lubię taki własnoręcznie wyciskany, ale chyba pomyślę o sokowirówce, by móc częściej korzystać z cudownych właściwości tych owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.