Sprawdź nim włożysz parówki do koszyka…

Brzmi trochę jak zapowiedź filmu grozy i wbrew pozorom nie jest to skojarzenie oderwane od rzeczywistości. Przygotowując ten wpis kilkukrotnie złapałam się za głowę, bo nie mogłam pojąć, że tyle śmieciowego jedzenia jest wokół nas, niemal na wyciągnięcie ręki. Jest to dla mnie tym bardziej niezrozumiałe, gdyż odżywianie stanowi jedną z podstawowych potrzeb człowieka i powinno zapewniać mu dobre funkcjonowanie. Niestety okazuje się, że jedząc byle co możemy sobie poważnie zaszkodzić.

Kryteria badania

Pod uwagę wzięłam skład najpopularniejszych parówek dostępnych w sklepach. W miarę możliwości starałam się sprawdzić nie tylko wiodących producentów, ale też marki mniej znane i dyskontowe. Kluczową kwestią była dla mnie oczywiście zawartość mięsa oraz obecność fosforanów. Przyjrzałam się także wartościom odżywczym parówek pod względem ich rodzaju.

Parówki wieprzowe

To te najbardziej tradycyjne. Często zwane także delikatesowymi. Dominuje w nich mięso wieprzowe i są jednymi z najchętniej kupowanych. Ja pod lupę wzięłam te oferowane przez Morliny, Sokołów, Tesco Polskie Wędliny oraz Duda.

Cena za kilogram:  12,79 -19,96 zł

Zawartość mięsa wieprzowego: 68-83%

Nazwa składnika

Opis

Białko sojowe Proteiny otrzymywane z soi, zagęstnik
Skrobia modyfikowana (nie mylić z modyfikowaną genetycznie) Naturalna skrobia, w której zmieniono jej właściwości fizyczne lub chemiczne w celu poprawy jej funkcji. Najczęściej występuje jako zagęszczacz produktów, gdyż dobrze wiąże Wdę. W zależności od środków modyfikujących występuje pod różnymi nazwami
Białko wieprzowe kolagenowe Białko pochodzące z tkanki łącznej świń, stanowi składnik jego skóry oraz mięśni szkieletowych. Nie ma negatywnego wpływu na zdrowie
Glukoza Cukier prosty o mniejszej słodkości niż cukier
Stabilizatory (difosforany i trifosforany) Regulatory kwasowości. Głównie E450-E452. Powodują pęcznienie parówek podczas gotowania. W dużych ilościach mogą prowadzić do uszkodzenia nerek.
Glutaminian monosodowy (inaczej glutaminian sodu – E 621) Wzmacniacz smaku o negatywnym wpływie na organizm. Jego spożycie może skutkować bólami głowy, palpitacjami sera lub nadmierną potliwością. Wg niektórych źródeł może wywoływać tzw. „sztuczny głód” i zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.
Przyprawy i ekstrakty z przypraw Najczęściej sól, pieprz, czosnek, majeranek itp.
Askorbinian sodu (E 301) Przeciwutleniacz, produkowany na bazie witaminy C, nie jest szkodliwy dla organizmu
Azotyn sodu (E 250) Substancja konserwująca, która przekształca się w rakotwórczy nitrozamin. Zapobiega rozwojowi bakterii kwasu kiełbasianego, może działać drażniąco na przewód pokarmowy oraz wywoływać mdłości i zawroty głowy.
Rybonukleotydy disodowe (E 635) Substancja wzmacniająca smak, może wywoływać niepożądane skutki zdrowotne. Niepolecana astmatykom.
Octan sodu (E 262) Substancja nieszkodliwa, regulator kwasowości.
Cytrynian sodu (E 331) Nieszkodliwy dla zdrowia regulator kwasowości
Guma guar (E 412) Substancja zagęszczająca, stabilizator i emulgator. Może powodować wzdęcia, uważana za bezpieczną.
Karagen (E 407) Substancja o negatywnym wpływie na organizm.
Ekstrakt drożdżowy Przemysłowe źródło glutaminianu sodu
Warzywa suszone Np. seler, marchew, pietruszka – ich celem jest poprawa walorów smakowych potrawy
Aromat dymu wędzarniczego Środek aromatyzujący, który nadaje wędlinom charakterystyczny zapach.
Mleczan sodu (E325) Regulator kwasowości, nie zalecany w diecie małych dzieci, dodawany także jako środek konserwujący.
Difosforan potasowy (E450) Regulator kwasowości, substancja szkodliwa, jego nadmiar może prowadzić do uszkodzenia nerek, osteoporozy oraz zmniejszać wchłanianie żelaza i magnezu.
Izoaskorbinian sodu (E316) Substancja stosowana jako przeciwutleniacz w produktach mięsnych, jest pochodną witaminy C, uznawana za bezpieczną.
Alginian sodu (E401) Substancja uważana za nieszkodliwą, środek zagęszczający i żelujący.

W każdym opakowaniu znalazłam azotyn sodu, który przeraził mnie najbardziej. Co więcej zaobserwowałam, że wskazani producenci mają w ramach danego asortymentu kilka produktów, które pozornie niczym się nie różną. Często jest tylko inna szata graficzna opakowania i diametralnie różny skład. Dlatego tym bardziej nie można kupować na oko.

Jeśli zaś chodzi o wartości odżywcze tego rodzaju parówek to nie wygląda to najgorzej. Na szczęście wszystkie przebadane przeze mnie produkty zawierały więcej niż 70%. Oczywiście im tego składnika więcej, tym lepiej. Ilość mięsa przekłada się też na zawartość tłuszczu w produkcie. Z kolei im wyżej na liście różnego rodzaju aromaty, tym więcej w produkcie soli.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100 g 238-277 kcal
Tłuszcz 21-25,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 8,2-10,2 g
Węglowodany 0,7 -2,7 g
Białko 12-13 g
Sól 1,7 – 2,5 g

Parówki drobiowe

Przeglądając oferty sklepów internetowych zauważyłam, że parówki drobiowe mają właściwe tylko jednego producenta. Chodzi o firmę Indykpol, która przygotowała aż kilkanaście wariantów tego produktu. Ja pod lupę wzięłam także te wytwarzane przez Drobex.

Cena za kilogram: 5,7-17,42 zł

Zawartość mięsa: 0 – 87%

Obecność MOM-u: 0-35%

Nazwa składnika Opis
Tłuszcz drobiowy Produkt uboczny przemysłu drobiarskiego, wykorzystywany jako zagęstnik. Powoduje wzrost nasyconych kwasów tłuszczowych w produkcie.
Acetylowany adypinian diskobiowy (E1422) Zagęstnik, emulgator, niegroźny dla człowieka.
Skóry drobiowe Pozostałości po obróbce drobiu, których nie udało się przemielić na MOM.
Octan potasu (E261) Substancja nieszkodliwa, regulator kwasowości.
Mleczan potasu (E 326) Środek konserwujący, nie zalecany w diecie małych dzieci.
Rybonukleotydy disodowe (E635) Substancja wzmacniająca smak, niezalecana astmatykom i osobom uczulonym na aspirynę.
Glicerydy kwasów tłuszczowych (E471) Emulgator, uważany na bezpieczny, zbliżony do naturalnego tłuszczu.
Karmel amoniakalny (E150c) Karmel klasy III, dodawany do żywności jako brązowy barwnik, może wywoływać nadpobudliwość oraz problemy z płodnością.
Kwas cytrynowy (E 330) Regulator kwasowości, nie ma negatywnego wpływu na organizm. Substancja naturalna.

Parówki drobiowe dają duże pole do nadużyć. Wszystko za sprawą możliwości dodawania do nich mięsa oddzielanego mechanicznie. W tym przypadku cena jest często skorelowana z jakością produktu. Te najtańsze właściwie w ogóle nie zawierały mięsa. Wytworzone były ze skórek, piórek i pazurek, które dzięki środkom chemicznym uzyskały apetyczny wygląd. Z kolei te najdroższe nie posiadały MOM-u lecz spore ilości mięsa.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100 g 174-207 kcal
Tłuszcz 12,2-16,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,2-4,7 g
Węglowodany 0,3-0,7 g
Białko 12,9 -15 g
Sól 1,79 -2,47g

W zakresie wartości odżywczych warto zwrócić uwagę, że parówki drobiowe są mniej kaloryczne niż wieprzowe. Z tego względu mogą być kupowane przez osoby na diecie. Wszystko za sprawą mniejszej ilości tłuszczu i soli. Wybierając je warto jednak zdecydować się na te bez MOM-u.

Źródło: Tookapic by Pexels

Parówki mieszane

To chyba najpopularniejsza kategoria parówek. Występują w rozmaitych wariantach np. drobiowo-wieprzowe, wieprzowo-drobiowe, z cielęciną itp. Wytwarzane są przez wszystkich producentów wędlin i są jednymi z częściej kupowanych. Ich zaletą jest atrakcyjna cena i stosunkowo dobra jakość.

Producenci: Indykopl, Morliny, Nove, Tesco Polskie Wędliny

Cena za kilogram: 10,15 – 29,9 zł

Zawartość mięsa drobiowego: 0-63,5 %

Zawartość mięsa wieprzowego: 0-62 %

Zawartość MOM-u: 0-10,9 %

Inne gatunki mięsa: 16,2 % (wołowe) 3-6% (cielęcina)

Nazwa składnika Opis
Cytryniany sodu (E 331) Regulatory kwasowości, uznawane za bezpieczne, są to substancje naturalne.
Barwnik z papryki (E 160c) Substancja naturalnego pochodzenia, używana do bawienia produktów spożywczych
Koszenila (E 120) Jasnoczerwony barwnik produkowany z kwasu karminowego wytwarzanego przez owady. Może powodować reakcje alergiczne.
Ekstrakt bogaty w tokoferol (E 306) Substancja uważana za nieszkodliwą, przeciwutleniacz.
Glicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E 472b) Emulgator uważany za nieszkodliwy.
Syrop glukozowy Oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów składający się w 80% z glukozy. Masowe dodawanie tego związku do produktów sprzyja otyłości i cukrzycy.
Mleczan wapnia (E327) Sól wapniowa kwasu mlekowego dodawana do żywności jako środek konserwujący. Nie zalecana w diecie małych dzieci.

W przypadku parówek mieszanych najbardziej czujni powinniśmy być wybierając te z cielęciną. Często jest jej śladowa ilość w produkcie a mimo to, jego jednostkowa cena jest bardzo wysoka. Co więcej parówki z cielęciną często są dodatkowo barwione, by miały apetyczny brązowy kolor. Powinniśmy za każdym razem sprawdzać, jakie są proporcje poszczególnych gatunków mięs.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100 g 206- 261 kcal
Tłuszcz 16,1 – 23 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 5,8- 7,5 g
Węglowodany 0,2- 3,3 g
Białko 11 -14,2 g
Sól 1,84-2,95 g

Im większa przewaga mięsa drobiowego nad wieprzowym, tym mniej kaloryczne parówki. Te zawierające MOM są dodatkowo „doprawiane” stąd zawierają więcej soli i węglowodanów. Dodatkowo wyższa jest w nich zawartość tłuszczu. Jeśli dbamy o linię wybierajmy te parówki, które produkowane są z mięsa drobiowego z dodatkiem wieprzowiny.

Parówki dla dzieci

Nie ukrywam, że dotychczasowe badania nad parówkami mocno mnie przeraziły. Z tego względu postanowiłam sprawdzić, czy może towar produkowany z myślą o dzieciach jest lepszej jakości. A może to tylko chwyt marketingowy?

Producenci: Sokołów, Morliny, Drobimex, Konspol Natura, Bobaski

Cena za kilogram: 13,16 -24,94 zł

Zawartość mięsa drobiowego: 54-100%

Zawartość mięsa wieprzowego: 78%

Inne gatunki mięsa: cielęcina (4%)

Skład parówek dla dzieci często nie różni się niczym od tych dedykowanych dorosłym. Co więcej, tego typu produkty poza glukozą zawierają cukier, co zwiększa zawartość węglowodanów. Chemiczne nazwy często są zastępowane zdrowszymi odpowiednikami. Przykładowo zamiast askorbinianu sodu znajdziemy witaminę C. Niemniej jednak w dalszym ciągu obecny jest w nich azotyn sodu, a w częsci z nich nawet glutaminian sodu.  Producenci nie wahają się nawet przed dodawaniem do takich parówek tłuszczy drobiowych i wieprzowych, co nie tylko zapycha produkt, ale też zwiększa jego kaloryczność i zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100 g 178 -268 kcal
Tłuszcz 3,6-21g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 -8,5 g
Węglowodany 0,2-8,9 g
Białko 4,1 -14,5 g
Sól 0,6-2,4 g

Wartości odżywcze parówek dla dzieci są porównywalne z tymi dla dorosłych. Skoro nie widać różnicy, to uważam, że nie ma sensu przepłacać. Tym bardziej, że to co dla dzieci wcale nie jest lepsze od tego, co dla dorosłych.

Parówki z szynki

To kolejna bardzo popularna odmiana tych kiełbasek. Przyznam szczerze, że sama takie kupuję, bo wydają mi się najlepsze w smaku. Tylko czy dokonuje słusznego wyboru?

Producenci: Sokołów, Krakus, Tarczyński, Lukullus, Viando

Cena za kilogram: 16,63 -24,90 zł

Zawartość mięsa: 90-97%

Jak w każdych parówkach, tak i w tych nie unikniemy azotynu sodu. Niemniej jednak zwracając uwagę na skład, a w szczególności zawartość mięsa, to te mają go bez wątpienia najwięcej. Z drugiej strony są one znacznie droższe niż parówki wieprzowe. Niemniej jednak z uwagi na większą ilość mięsa zawierają mniej chemicznych zapychaczy, chociaż zdarzają się takie, które kryją w sobie glutaminian sodu.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100 g 285 -310 kcal
Tłuszcz 25-27 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 8,7- 10 g
Węglowodany 1,6-3,4 g
Białko 13 -15 g
Sól 1,8 -2,4 g

Parówki z szynki mają więcej tłuszczu co podyktowane jest większą zawartością mięsa. To przekłada się także na ich kaloryczność. Ich zaletą jest także wysoka zawartość białka.

Źródło: Tookapic by Pexels

Parówki z dodatkami

Od kilku lat na rynku spotkać możemy parówki z serem, chili, papryką itp. Zawsze wydawało mi się, że smakowe dodatki służą wyłącznie zatuszowaniu wątpliwych walorów smakowych oraz marnego składu. Sprawdźmy, czy mam rację!

Producenci: Indykpol, Morliny

Cena za kilogram: 15,30 -19,96 zł

Zawartość mięsa: drobiowe (41,6 %), wieprzowe (71%)

Zawartość dodatków: ser (10,5 %), papryka (0,7%)

Parówki z dodatkami występują zarówno w wersji drobiowej, jak i mieszanej. Te pierwsze często nie są pozbawione mięsa oddzielanego mechanicznie, zagęstników oraz regulatorów kwasowości. Tradycyjnie też zawierają azotyn sodu. Te paprykowe często smakowe są tylko z nazwy, bo zawartość dodatków jest minimalna.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100 g 226 -255 kcal
Tłuszcz 18 -21 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,8-7,4 g
Węglowodany 2 -3,4 g
Białko 13 -14,1 g
Sól 2,03 – 3,1 g

W zależności od tego czy kupimy parówki wieprzowe czy drobiowe tak będzie kształtowała się ich kaloryczność. Warto zwrócić uwagę, że te z chilii lub papryką będą nieco bardziej słone niż te z dodatkiem sera.

To może… wegetariańskie?

W czasach, gdy wegetarianizm jest coraz popularniejszy na rynku wzrasta także asortyment w tym zakresie. Przyznam, że dla mnie ten sektor produktów to ciągle terra incognita, gdyż z natury jestem mięsożerna. Może jednak w kwestii parówek powinnam przerzucić się na te bezmięsne?

Producenci: Epigon, Be Vege, Polsoja, Balcerzak

Cena za kilogram: 28,78 – 46,59 zł

Nazwa składnika Opis
Łosoś atlantycki hodowlany Łosoś hodowlany uchodzi za siedlisko szkodliwych dla zdrowia toksyn, dlatego jego spożycie nie jest zalecane.
Guma ksantanowa (E 415) Zagęstnik, substancja uznawana za nieszkodliwą.
Guma tara (E 417) Zagęstnik, niegroźny dla zdrowia
Sorbinian potasu (E 202) Konserwant hamujący rozwój grzybów i pleśni. Może powodować uczulenie u osób wrażliwych.
Benzoesan sodu (E 211) Konserwant, nie powinien być spożywany przez osoby stosujące aspirynę. Wykazuje działanie drażniące na śluzówkę żołądka.
olej rzepakowy Olej tłoczony z nasion rzepaku, dobry do smażenia, jest jednym z najzdrowszych olejów.
Białko jaja w proszku Zagęstnik, nieszkodliwy
Białko serwatki z mleka) Sprzyja budowaniu masy mięśniowej, popularny suplement dla kulturystów.
Likopen (E 160d) Barwnik, naturalnie występuje w pomidorach, dobrze przyswaja się w obecności tłuszczy, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Białko soi Preparat białkowy produkowany z ziaren soi. Posiada największą wartość odżywczą ze wszystkich białek roślin strączkowych.
Przetworzone wodorosty Euchema (E 407a) Mieszanina cukrów złożonych stosowana jako środek zagęszczający i stabilizujący, może powodować wzdęcia.
Mączka chleba świętojańskiego (E410) Emulgator, może powodować wzdęcia, uważana za substancję bezpieczną.

Jak widać parówki wegetariańskie nie pozbawione są składników odzwierzęcych. Mają one w swoim składzie także karagen. No i są bez wątpienia bardzo drogie. Jednak czego się nie robi  w imię ideologii.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna w 100 g 180-215 kcal
Tłuszcz 8,9 -18 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 – 4,7 g
Węglowodany 2,3 -6,8 g
Białko 11 -17,8 g
Sól 1,4 -2,5 g

Jeśli chodzi o ich składniki odżywcze, to nie odbiegają one jakoś rażąco od produktów zwierzęcych. Z pewnością ich przewagą jest obecność błonnika.

   

Jak widać parówki nie są najzdrowszym produktem wędliniarskim. Niemniej jednak, kto z nas ich nie kupuje. Nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że unikamy karagenu, glutaminianu sodu i innych niepożądanych substancji. Oczywiście ciężko jest kupić parówki idealne, ale ja wierzę, że się da. Wystarczy tylko czytać uważnie etykiety.

   

A Wy czym kierujecie się przy wyborze parówek? Jakie są Wasze ulubione?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.