Smak wakacji – pasztet

Letnie wakacje często spędzałam u Dziadków na wsi. Świeże powietrze, przestrzeń i brak towarzystwa nie wpływały jednak na mój apetyt. Jako typowy niejadek nie byłam skora do jedzenia warzyw oraz mięsa. Zarówno moi rodzice, jak i dziadkowie musieli się nieźle nagłowić, bym zechciała zjeść coś innego niż kanapkę z żółtym serem. Świetnym rozwiązaniem okazał się pasztet. Dziś z perspektywy czasu zastanawiam się, czy to był najlepszy sposób odżywiania dziecka i z przerażeniem odkrywam, co kryje w sobie puszka mojego wakacyjnego przysmaku.

Pasztet, a co to takiego?

Przepisy nie normują tego, czym właściwie jest pasztet. W związku z tym, trzeba bazować na hasłach encyklopedii i słowników. Zawarte w nich definicje wskazują, że pasztet to potrawa z kilku gatunków ugotowanego i zmielonego mięsa, które jest odpowiednio doprawione i upieczone. Wniosek z tego taki, że pasztet w klasycznym wydaniu nie jest potrawą wegetariańską. Niemniej jednak w jego składzie często możemy znaleźć soję, kaszę manną oraz skrobię modyfikowaną.

Rodzaje pasztetu: 

Na wagę – najczęściej drobiowy, wieprzowy lub mieszany. Dostępny na stoiskach z wędlinami. Wizualnie najbliższy definicji klasycznego pasztetu.

W puszcze – z kurczaczkiem lub indykiem na opakowaniu. Dostępny w różnych wariantach smakowych np. z warzywami, z pieczarkami, z kaczką itp. Wygodny w użyciu, długo zachowuje świeżość dzięki konserwantom.

Paczkowany – wizualnie zbliżony do tego na wagę, ale przygotowany do wygodnego spożycia. Poszczególne opakowania zawierają porcję 200-500 g produktu, który dzięki próżniowemu pakowaniu oraz nieotwierany może stanowić żelazną rezerwę w lodówce.

W aluminiowym kubeczku – wygodna porcja na jedno spożycie. Skład i wygląd analogiczny do tego w puszcze. Z uwagi na małą masę, bywa elementem wyposażenia bagażu podczas wyjazdów.

Źródło: Winiary

Kaloryczność w 100 g:

Kiszka pasztetowa 399 kcal
Pasztet pieczony mieszany 400 kcal
Pasztet z kurczaka (w puszcze) 230 kcal
Pasztet z gęsich wątróbek 335 kcal

A może pasztet dla psa?

Nie sądziłam, że coś mnie może zdziwić tak, jak żywność dla zwierząt. Nie wiem, czy wiecie, ale w przypadku pasztetów ma ona zdecydowanie lepszy skład niż produkty oferowane ludziom. Dla przykładu pokazuje Wam skład pasztetu dla psów, pasztetu na wagę oraz pasztetu w puszcze. Różnica dostrzegalna jest gołym okiem.

Skład pasztetu dla psa Skład pasztetu z puszki  Skład pasztetu na wagę w cenie 12 zł/kg
mięso i pochodne mięsa (45% z czego wołowina 30%,), zboża (gotowany ryż 4%), warzywa, minerały woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, olej rzepakowy, wątroba i skóry z kurcząt, kasza manna (z pszenicy), sól, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, warzywa suszone (cebula, marchew, pietruszka, por), przyprawy, mleko w proszku, serwatka (z mleka), cukier, maltodekstryna, hydrolizat białka roślinnego, ekstrakt drożdżowy, Zawartość surowców z kurcząt 38,4% mięso wieprzowe z głów 42%, tłuszcz wieprzowy, woda, wątroba wieprzowa, kasza manna (zawiera gluten), bułka tarta (zawiera gluten), sól, mieszanka przypraw (zawiera seler), białko sojowe, wzmacniacze smaku: E621, E635, dekstroza, emulgator: E316, substancja konserwująca: E250

Na zakupach:

Sprawdzaj zawartość mięsa. Dobry pasztet powinien zawierać go nim. 40% nie licząc podrobów, które także są częścią pasztetu.

Unikaj pasztetu z MOM-em. Zakładam, że nie jesteś zwolenniczką jedzenia skórek, piórek i pazurek, z których powstają takie pasztety. Wobec tego, zdecyduj się na pasztet sprzedawany na wagę, gdyż jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zawiera MOM.

Przeliczaj cenę. Pasztet na wagę to koszt około 10-20 zł za kilogram. Tymczasem taka sama ilość paszteciku w jednorazowym  kubeczku może kosztować od 15-25 zł.

Nie kupuj pasztetów z dodatkami. Pieczarki, pomidory, warzywa itp. może i są urozmaiceniem dla tradycyjnego pasztetu, ale często też pełnią funkcję maskujące wątpliwą jakość produktu. Ponadto, wiele z tych dodatków to nic innego, jak kolejna chemia, dostarczana do naszego organizmu.

Źródło: Foodmag

Zapamiętaj!

Pasztet nie zawiera konserwantów. Z racji tego, że jest upieczony i ma suchą konsystencję nie ulega szybko procesowi psucia. W związku z tym, nie musi posiadać konserwantów, które przedłużą jego zdatność do spożycia.

Wybieraj mieszany lub drobiowy. Pierwszy jest najzdrowszy, gdyż nie zawiera dużo cholesterolu oraz ma lepszą konsystencję. Jeśli jednak zależy Ci na idealnej figurze, wybierz drobiowy, gdyż ma mniej kalorii.

    

Pasztety nie musi być złym wyborem. Myślę, że to cenny składnik naszej diety. Z całą pewnością trzeba  jednak dokładnie sprawdzać skład tego, co wkładamy do naszych koszyków. Osoby obdarzone talentem kulinarnym mogą pokusić się o przyrządzenie tego smakołyku w domu. Efekt z pewnością wyjdzie lepszy niż jakikolwiek produkt oferowany w sklepach.

  

A co myślicie o jedzeniu pasztetu? 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.