Pierś z kurczaka w cieście francuskim z sałatką wiosenną

Lubię dania proste w przygotowaniu, po których przyrządzeniu nie ma zbyt wielu rzeczy do mycia. Najlepiej, aby potrawy te były do wykonania w ciągu 30 minut oraz, by były niebanalne. Połączeniem wszystkich tych wymogów jest pierś z kurczaka w cieście francuskim z sałatką wiosenną. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku i dostosowałam do swoich preferencji.

Składniki (4 porcje)

Mięso: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 opakowanie ciasta francuskiego, szczypta soli, szczypta ziół prowansalskich, 1 jajko

Sałatka: pół główki sałaty masłowej lub pół opakowania mieszanki sałat, 1 średniej wielkości pomidor, pół ogórka wężowego, kilka rzodkiewek (opcjonalnie), szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny lub jeden pojemniczek gotowego produktu, 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, 1 łyżeczka dowolnej musztardy, szczypta pieprzu

Dodatkowo: durszlak, deska do krojenia, ostry nóż, papier do pieczenia, blacha do pieczenia lub naczynie żaroodporne, piekarnik, salaterka, łyżka do mieszania, łyżeczka, widelec, głęboki talerz.

Przygotowanie

Filety z kurczaka myjemy pod bieżącą, zimną wodą i odkładamy na durszlak do obeschnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni  – dolna i górna grzałka, bez termoobiegu.

Suche mięso przecinamy wszerz na pół, tak aby powstały nam 4 kawałki. Z mięsa ściągamy błony, wykrawamy ścięgna i kości. Następnie oprószamy solą i ziołami prowansalskimi.

Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy na blacie. Dzielimy je na 4 równe części.

Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy przygotowane mięso. Fragmenty ciasta po prawej i lewej stronie mięsa nacinamy, by powstały nam paski.

Zaplatamy paski na mięsie, tak jakbyśmy chcieli zapleść warkocz tj. naprzemiennie nakładając je na siebie. Wolne przestrzenie z przodu i tyłu mięsa można zalepić dociskając ciasto.

W głębokim talerzu za pomocą widelca rozbełtujemy jajko. Następnie maczamy w nim przygotowane kawałki mięsa i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można też przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.

Pieczemy 40 minut na złoty kolor i przygotowujemy sałatkę.

Źródło: Niezbędnik Domowy

Liście sałaty umyć pod bieżącą wodą a następnie odwirować z nich wodę lub pozostawić na durszlaku do odcedzenia wody.

Pomidora, ogórka i rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą. Ogórki obrać ze skóry.

Sałatę porwać na drobne kawałki. Ja część z tzw. „głąbem” wyrzucam, bo zbiera najwięcej substancji szkodliwych podczas uprawy. Posolić, aby nieco zmiękła.

Warzywa pokroić w drobną kostkę. W przypadku korzystania z pomidorków koktajlowych przekrawać na 2 lub 4 części.

Pokrojone warzywa wymieszać z liśćmi sałaty.

Do szklanki wlać sok z cytryny oraz musztardę. Dodać sól i pieprz. Wymieszać z olejem na jednolitą masę.

Polać sosem sałatę z warzywami i wymieszać wszystkie składniki.

  

Jak widać ten obiad sam się robi. Praktycznie nie ma brudnych naczyń, jest mało przygotowywania, a sama potrawa smakuje wyśmienicie. Jeśli nie jesteście przekonani, to wypróbujcie sami.

  

Jakie są Wasze wrażenia po zjedzeniu tej potrawy?

4 thoughts on “Pierś z kurczaka w cieście francuskim z sałatką wiosenną”

    1. Można pierś nafaszerować czym się chce. Na stronie Kwestia Smaku jest szpinak i ser feta. To rozwiązanie testowałam i trochę za słone mi się wydawało. Codo żółtego sera to myślę, że mogłoby być to ciężkostrawne.

    1. Łososia jem tylko pieczonego. Nigdy nie próbowałam zawinąć go w ciasto francuskie i przyznam szczerze, że trudno mi to sobie nawet wyobrazić. Nie jestem mistrzem gotowania, ale ciasto francuskie + ryby to chyba nie najlepsze rozwiązanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.