Pierogi meksykańskie

Lubię gotować. Staram się, aby nasze posiłki były urozmaicone i niebanalne. Przyrządzanie jedzenia sprawia frajdę, zwłaszcza gdy danie smakuje nie tylko mnie, ale również mojemu Mężowi. Wierzę, że takich ludzi jest więcej, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami swoim pomysłem na ciekawy obiad. Od razu wspomnę, że przepis podpatrzyłam u Kasi z kulinarnego bloga Ulubione przepisy, który nieznacznie zmodyfikowałam.

Składniki:

Ciasto:  2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, ½ szklanki wody, szczypta soli, 1/3 szklanki oleju.

Farsz: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego, 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej, 2 łyżki oleju, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta przyprawy meksykańskiej lub słodkiej papryki.

Sos: duży słoik koncentratu pomidorowego, ½ szklanki wody, łyżka ziół prowansalskich, szczypta pieprzu, szczypta soli.

Dodatkowo: olej do smażenia (ok. ¼ litra), głęboka patelnia, wałek, miska, blaszany garnuszek, łyżka do mieszania, spodek od filiżanki lub mały talerzyk, nożyk, patelnia do smażenia.

Źródło: Niezbędnik Domowy

Przygotowanie

1. Do blaszanego garnuszka przekładamy koncentrat pomidorowy. Następnie do opakowanie po koncentracie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Potrząsamy słoikiem, aby resztki koncentratu rozpuściły się w wodzie, a następnie jego zawartość wlewamy do blaszanego garnuszka.

2. Do rozcieńczonego koncentratu dodajemy przyprawy – zioła prowansalskie, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, aby poszczególne smaki „przegryzły się” ze sobą.

3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 oleju, a następnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy je na małym ogniu do czasu uzyskania szarej barwy.

4. Do usmażonego mięsa dodajemy mieszankę meksykańską oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem do chwili, kiedy warzywa staną się miękkie. Z reguły trawa to koło 15 minut.

5. Powstały farsz odkładamy do wystudzenia.

6. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ½ szklanki wody, jajko, olej i sól. Wyrabiamy składniki na ciasto pierogowe, aż uzyska ono jednolitą, zwartą masę. Gęstość ciasta możemy regulować poprzez naprzemienne dodawanie mąki lub wody. Ciasto uważa się za wyrobione, kiedy bez problemów odchodzi od ręki podczas wyrabiania.

7. Ciasto dzielimy na mniejsze partie. Jedną z nich rozwałkowujemy na cienki, około 3 milimetrowy placek, zaś pozostałe kawałki ciasta przykrywamy ściereczką.

8. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy odpowiadającej spodkowi od filiżanki lub małemu talerzykowi. Następnie nakładamy na nie farsz i zaklejamy szczelnie brzegi.

9. Powtarzamy czynność z punktu 8 do momentu zużycia całego farszu lub ciasta.

10. Powstałe pierogi smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

11. Odsączamy pierogi z nadmiaru tłuszczu pozostawiając je na moment na papierowym ręczniku a następnie przekładamy na talerz i polewamy sosem.

12. Danie możemy podawać z lekką sałatką.

  

Zaprezentowane przeze mnie pierogi meksykańskiej zapewne nie mają nic wspólnego z Meksykiem. Są jednak smaczne i sycące. W ramach jednego obiadu zjadamy ich zwykle po 3 na głowę. Niemniej jednak fantastycznie smakują one również następnego dnia. Moim zdaniem, są wówczas nawet lepsze niż te świeże. Wszystko dlatego, że ciasto wchłania nadmiar tłuszczu ze smażenia i jest przez to bardziej chrupiące. Na drugi dzień wystarczy ogrzać pierogi w piekarniku i obiad gotowy.

    

I jak, bylibyście skłonni przygotować tę potrawę? 

2 thoughts on “Pierogi meksykańskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.