Pieprze i sole

Odkąd zaczęłam świadomie zajmować się prowadzeniem domu, gotowanie stało się jedną z moich pasji. Chociaż nie zawsze wszystko wychodzi mi takie, jak na zdjęciach, polubiłam przygotowywanie posiłków oraz późniejszą ich konsumpcję. Póki co, karmione przeze mnie osoby też nie narzekają. Mój mąż ceni sobie, że wychodzę poza przepis i staram się go modyfikować bądź to zmieniając składniki, bądź inaczej dozując przyprawy. A propos tych ostatnich,  jeszcze do niedawna nie wiedziałam, które z nich można dodać do wieprzowiny, a które lepiej będą smakować z drobiem. Dziś chciałabym się z Wami podzielić zdobytą niedawno wiedzą.

Pieprz czarny –  przyprawa wywodząca się z południowej i południowo-wschodniej Azji. Otrzymywany z owoców nie w pełni dojrzałych lub żółknących, które następnie suszone są na słońcu do momentu uzyskania ciemnobrunatnej barwy. Jest powszechnie używaną przyprawą. Stosuje się go do sałatek, dań z warzyw, jaj, serów, ciepłych i zimnych sosów. Przyprawia się nim mięsa, wędliny, pasztety i ryby.

Pieprz biały – powstaje z owoców całkowicie dojrzałych, które poddawane są procesowi fermentacji. Ma bardziej delikatny smak i jest mniej palący od pieprzu czarnego. Stosowany do przyprawiania białych mięs, sosów i pasztetów. Komponuje się również z sałatkami, zupami, daniami z warzyw, podrobów oraz jaj. Uwydatnia smak także soków warzywnych i wyrobów cukierniczych. Powinien być dodawany pod koniec przyrządzania.

Źródło: Pixabay by Pexels

Pieprz cytrynowy – znakomity dodatek do ryb (surowych oraz przeznaczonych do spożycia). Jest również świetnym uzupełnieniem mięs smażonych, pieczonych i grillowanych oraz sosów typu dressing i winegret.

Pieprz kolorowy –  to mieszanka ziaren zebranych w różnych fazach dojrzałości owocu i poddanych dalszej obróbce. Posiada wyrazisty,  korzenny i delikatnie odświeżający smak oraz intensywny aromat. Stosuje się go tak samo jak pieprz czarny tj. do mięs, ryb, zup, sosów, marynat, sałatek. Stanowi też piękny akcent kolorystyczny przygotowywanych potraw.

Pieprz zielony –  otrzymywany jest z niedojrzałych owoców. Charakteryzuje się słodką i odświeżającą nutą smakową. Łagodniejszy w smaku od pieprzu czarnego. Ma zastosowanie do potraw mięsnych, ryb, zup, sosów i sałatek. W niewielkich ilościach może być dodawany także do deserów.

Pieprz ziołowy – mieszanka ziół i przypraw o działaniu dietetycznym. Stosowany do wszelkich potraw oprócz tych, przygotowywanych na słodko. Polecany jest zwłaszcza do mięsa mielonego i mięs pieczonych, zup z kapusty i roślin strączkowych oraz sałatek z warzyw gotowanych. Do dań mięsnych dodawany jest na początku, zaś do pozostałych – w trakcie lub pod koniec ich przyrządzania.

Źródło: Kaboompics // Karolina by Pexels

Sól czosnkowa  – czyli sól aromatyzowana czosnkiem. Może być stosowana do nacierania mięsa, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Dzięki temu zyskują one charakterystyczny, czosnkowy posmak. Niemniej jednak harmonizuje także z warzywami, serami i potrawami z grzybów.

Sól cebulowa – czyli przyprawa dla osób, które nie lubią cebuli, ale chcieliby by dania miały tę nutę smakową. Może być przeznaczona do nacierania mięsa, drobiu i ryb przed ich obróbką albo podobnie jak czosnkowa – do warzyw, serów i potraw z grzybami.

Sól ziołowa – ma zastosowanie podczas przygotowywania sosów, sałatek, surówek oraz dań z warzy, mięs, ryb i grzybów.

  

Trzeba przyznać, że kuchnie świata stworzyły całe bogactwo przypraw. Mimo, że sól i pieprz są jednymi z najpopularniejszych dodatków do dań, również one występują w kilku odmianach. Warto wiedzieć, że możemy wybrać coś innego, niż dotychczas używaliśmy. W mojej kuchni na dobre zadomowił się pieprz ziołowy.

  

A Wy jakie z wymienionych przypraw używacie podczas przygotowywania posiłków ?

10 thoughts on “Pieprze i sole”

  1. Też lubię modyfikować przepisy, lubię coś dodać od siebie;) Używam wszystkich przypraw, które tu opisałaś oprócz soli cebulowej, bo jeszcze nie widziałam takiego produktu;) Pozdrawiam!

  2. bardzo lubię stosować różne rodzaje pieprzu do różnych potraw, chociaż tradycyjnie najczęściej stosuję czarny 😉 co do soli, to raczej używam tylko kuchennej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.