Kolorowy świat przypraw – część I

Świąteczne przygotowania obejmują nie tylko przystrojenie choinki i wprawienie się w bożonarodzeniowy nastrój. To także gotowanie. Wprawdzie już minęły czasy, gdy stoły uginały się od przysmaków, ale nadal każda gospodyni domowa szykuje jakieś pyszności na ten świąteczny czas. Swój smak zawdzięczają one przyprawom, których wybór jest tak duży, że czasami ciężko połapać się, co do jakiego dania wykorzystać. Dziś postanowiłam stworzyć małą ściągawkę z ich zastosowania.

   

Kardamon –  przyprawa pochodzenia azjatyckiego. Ma intensywny korzenny smak, dlatego chętnie wykorzystywany jest do potraw słodkich i pikantnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, kawy, ciast i sałatek owocowych. Ponadto, można dodawać go do mięsa, ryb i drobiu.

Kmin rzymski (kumin) – to główny składnik mieszanek przypraw wschodnich. W smaku przypomina pieprz, choć jest wyczuwalna nuta cytryny. Kumin jest przyprawą uniwersalną. Nadaje się do gulaszu i potraw grillowanych. Przyprawia się im również wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę i drób. Doskonale komponuje się także z fasolą i bakłażanem.

Kolendra – to jedna z najstarszych przypraw. Najczęściej używana jest w formie suszonych owoców lub liści. Stanowi główny składnik kuchni południowo-azjatyckiej, chińskiej i meksykańskiej. Stosowana jest do dań mięsnych, drobiu i ryb. Świetnie nadaje się także do potraw z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Powinniśmy dodawać ją jednak dopiero pod koniec gotowania.

Papryka ostra lub słodka – przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej. Jest podstawową przyprawą kuchni węgierskiej, meksykańskiej i indyjskiej. Stwierdzono, że wzmacnia odporność organizmu i wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Stosowana głównie do dań z mięsa, drobiu i ryb, choć wzmocni smak również zup, warzyw, sałatek i serów. Jest popularnym barwnikiem spożywczym. Nadaje piękny kolor sosom, potrawom z jaj i ryżu. Jest także składnikiem rozmaitych mieszanek przypraw.

Cynamon – niezastąpiony składnik świątecznych wypieków. Nadaje się także do owoców, czekolady, szarlotki i grzanego wina. Jednakże można dodać go również do gulaszu oraz indyjskich i wschodnich dań z wołowiny i jagnięciny.

Gorczyca – jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Ma słodko-ostry smak, który nadaje wyrazistości kapuście kiszonej, kwaszonym ogórkom oraz bigosowi. Nadaje się również do przyprawiania mięsa i sosów.

Gałka muszkatołowa – przyprawa rozgrzewająca. Znana przede wszystkim jako składnik sosu beszamelowego, choć wydobywa też smak świątecznego bigosu. Warto jednak przechowywać ją w szczelnym pojemniku, by nie straciła swojego aromatu.

Goździki ­– kojarzone głównie z Bożym Narodzeniem. Są niezastąpionym składnikiem winnych marynat, w tym również grzanego wina. Sprawdzą się także jako dodatek do ciast o raz mogą stanowić dekorację pomarańczy, czy świątecznych potraw.

Źródło: Pixabay by Pexels

Imbir – przyprawa korzenna o właściwościach rozgrzewających. Korzeń może być używany jako dodatek o herbaty. Ma intensywny pikantno-słodki smak, który działa przeciwzapalnie i odkażająco. Wykorzystywany głównie do świątecznych wypieków.

Jałowiec – ma aromatyczny, leśny zapach oraz słodkawy smak. Dodaje się go do kiszonek i marynat. Pasuje zwłaszcza do dziczyzny, pasztetów i kapusty. Wykorzystywany jest również do produkcji wędlin.

Kminek – ma cierpko-korzenny smak, który nie wszystkim odpowiada. Polecany jest do potraw o dużej zawartości tłuszczu, gdyż pobudza procesy trawienne. Stosuje się go przede wszystkim do mięs oraz potraw z kapusty, fasoli i ziemniaków. Przyprawia się nim również sosy, zupy, wędliny i sery. Popularny jest także jako dodatek do wyrobów piekarskich.

Kurkuma – przyprawa, która ostatnio stała się bardzo popularna, gdyż wykazano, że ma właściwości antynowotworowe. Stosuje się ją do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Ma korzenny armat oraz lekko gorzki smak. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu i zupy kremowe. Dodana do ciasta drożdżowego nada mu piękny żółty kolor.

     

Świat przypraw jest niezwykle bogaty. Do wyboru mamy całą paletę aromatycznych dodatków do dań. Dzięki temu możemy wyeliminować z naszego jadłospisu nadmiar soli i wzbogacić kuchnię o nowe smaki i aromaty. Ja upodobałam sobie zwłaszcza przyprawy korzenne – imbir, goździki i kardamon, które chętnie wykorzystuję do herbat i wypieków.

    

A Wy z jakich przypraw korzystacie? 

2 thoughts on “Kolorowy świat przypraw – część I”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.