Domowa szynka

Przygotowanie domowej wędliny miałam w planach już we wrześniu. Nawet udało mi się to zamierzenie zrealizować, ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania i nim się zabrałam za uwiecznienie swojego dzieła, już go nie było. Z tego względu podjęłam kolejne próby kulinarne nie tylko po to, aby je sfotografować, ale także ze względu na walory smakowe powstałej wędliny. Dziś chciałabym się z Wami podzielić tym prostym i niezawodnym przepisem.

Składniki:

  • Kawałek mięsa (pierś z indyka, szynka, karczek, łopatka, schab) w zależności od preferencji i zapotrzebowania – ja wykorzystałam około 30 dag. szynki. W przypadku piersi z indyka za jednym podejściem upiekłam zaledwie połowę, która w zupełności wystarczyła na tygodniowe śniadania dla 2 osób.
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek – ja dałam olej rzepakowy
  • 3 łyżki sosu sojowego – u mnie ciemnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu – ja wykorzystałam miód akacjowy
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej Bazyli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól, pieprz – do smaku
Źródło: Niezbędnik Domowy

Przygotowanie

  1. Mięso należy umyć a następnie starannie osuszyć ręcznikiem papierowym lub pozostawić na chwilę by samo odciekło.
  2. Następnie solimy i pieprzymy mięso.
  3. Do miski wlewamy olej i miód. Jeśli chcemy aby wędlina miała lekko słodkawy posmak to poprzestajemy na tych składnikach marynaty. Z kolei gdy zależy nam na słonym, typowo  mięsnym smaku, dodajemy jeszcze sos sojowy i ocet balsamiczny.
  4. Wsypujemy przyprawy i posiekany czosnek.
  5. Powstałą marynatę dokładnie mieszamy, tak aby poszczególne płyny utworzyły jednolitą ciecz.
  6. Do miski wkładamy mięso i starannie obtaczamy je w marynacie. W przypadku indyka lub szynki warto ręką rozprowadzić marynatę w zakamarkach mięsa.
  7. Całość przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godz. w przypadku drobiu lub 72 godz. jeśli przyrządzamy wieprzowinę.
  8. Po upływie czasu leżakowania nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W moim mieszkaniu jest piekarnik gazowy, w którym źródło ciepła znajduje się wyłącznie na dole, więc w przypadku piekarników elektrycznych można włączyć opcję grzania od dołu albo zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i uruchomić dwie grzałki.
  9. Po leżakowaniu mięso wraz z sosem przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia lub brytfanny z przykrywką. Ja zdecydowałam się na pierwsze rozwiązanie.
  10. Mięso wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Drób pieczemy 20 minut z każdej strony jeśli mamy grzanie wyłącznie od dołu lub 15 minut w przypadku piekarników elektrycznych. Z kolei wieprzowinę piekłam 35 minut z każdej ze stron. Wiele jednak zależy od wielkości pieczonego mięsa. Im większy kawałek, tym więcej czasu potrzeba na jego upieczenie.
  11.  Wyjmujemy i studzimy. Następnie kroimy na cienkie plastry i gotowe.

    

Jak widać, przygotowanie domowej wędliny nie jest trudne. Ja eksperymentowałam już z indykiem oraz szynką. W swojej wariacji posunęłam się nawet do tego, że zmodyfikowałam składniki i odpuściłam wymagany w pierwotnej wersji sos sojowy oraz ocet balsamiczny. W planach mam dalsze modyfikacje zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i technikę przygotowania.

   

A Wy robiliście kiedyś wędlinę? Pochwalcie się przepisami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.