Czysta lodówka i zamrażarka

Większość osób po powrocie z wakacji zabiera się za rozpakowywanie walizek i wstawianie prania. Ja dla odmiany pierwsze co zrobiłam to umyłam lodówkę. Brzmi nietypowo, ale po tygodniowej nieobecności w domu należało jej się małe SPA. Wprawdzie przed wyjazdem do rodziny wyjedliśmy co się dało, ale już wcześniej czułam, że muszę poświęcić jej kilka chwil. Czynność ta stała się dla mnie okazją do zgłębienia tematu w zakresie konserwacji i czyszczenia tego sprzętu AGD.

Przede wszystkim bezpieczeństwo

Lodówko-zamrażarka to urządzenie elektryczne. Wobec tego, nim przystąpimy do jej czyszczenia konieczne jest pozbawienie jej prądu. Wprawdzie sprzęt ten posiada wiele zabezpieczeń, ale lepiej nie ryzykować.

Ja na szczęście posiadam lodówko-zamrażarkę z funkcją no Frost, która zapobiega osadzaniu się szronu, ale w wynajmowanym mieszkaniu mieliśmy urządzenie starego typu. Wówczas każda próba umycia lodówki wiązała się z zabezpieczeniem mieszkania przed mini powodzią powstającą w wyniku topniejącego lodu. W tym celu najlepiej wykorzystać stare ręczniki oraz prostokątną miskę. Ręcznik należy rozłożyć na podłodze i podsadzić pod urządzenie, aby wyciekająca woda mogła swobodnie w niego wsiąkać nie zalewając mieszkania. Z kolei miskę warto wsadzić na dno zamrażarki, aby wpadały do niej większe kawałki lodu. W ten sposób unikniemy powodzi w kuchni.

Zabezpiecz jedzenie na czas mycia

Źródło: MS Office

Chyba jeszcze nie miałam tego komfortu, że w lodówce lub zamrażarce miałam wyłącznie światło. Zawsze coś się w niej znajdowało. A to jajka, a to włoszczyzna lub jakieś smarowidła do chleba. W przypadku upałów produkty te mogą łatwo się popsuć. W związku z tym, należy je odpowiednio przechowywać na czas mycia lodówki, zwłaszcza jeśli dysponujecie urządzeniami, które długo się rozmrażają. Wówczas sprawdzi się lodówka turystyczna lub torba termoizolacyjna. Można do niej zapakować jedzenie zarówno z lodówki, jak i zamrażarki. Powinna ona utrzymać temperaturę produktów nawet do 6 godzin. W zimie ten problem można rozwiązać poprzez wyniesienie jedzenia na balkon. Szczęśliwi posiadacze piwnicy mogą także pokusić się o zorganizowanie tam przenośnej chłodni, gdyż naturalne warunki tych miejsc pozwalają na krótkotrwałe przechowywanie w nich żywności. Osoby towarzyskie mogą również skorzystać z pomocy sąsiadów i ich lodówki.

Miska, ścierka, czysta woda – tak się zaczyna porządkowa przygoda

Wydawać by się mogło, że zabrudzeniu w lodówce ulegają wyłącznie półki, szuflady oraz organizery na drzwiach. Tymczasem sporo brudu lubi zbierać się także na zaczepach półek i w uszczelkach. W związku z tym, warto wyjąć wszystkie ruchome elementy wyposażenia lodówki oraz zamrażarki i wyczyścić także ścianki tych urządzeń.

Do czyszczenia można wykorzystać specjalne detergenty do pielęgnacji tych urządzeń lub wykorzystać kuchenne zasoby. Jeśli borykamy się z przykrymi zapachami możemy umyć lodówkę i zamrażarkę roztworem ciepłej wody i sody oczyszczonej. Proporcje nie mają tu większego znaczenia, ale 2 łyżki proszku powinno w zupełności wystarczyć. Mniej zabrudzone AGD wyczyścimy ciepłą wodą i ściereczką z mikrofibry, zaś na trudne zabrudzenia polecam tzw. „magiczne gąbeczki”. Są to zmywaki składające się z 2 warstw. Jedna jest biała i to ona pomaga zwalczać uciążliwe plamy. Co istotne, zmniejsza się ona w miarę czyszczenia. Druga warstwa to klasyczna gąbeczka, która pozwala zebrać resztki zabrudzeń. Warto pamiętać o dokładnym osuszeniu poszczególnych elementów, gdyż pozostałości wody będą tworzyć smugi oraz powodować osadzanie się szronu.

Przydatne triki

Jeśli chcesz szybko rozmrozić zamrażalnik wstaw do środka miskę z gorącą wodą. Unosząca się z niej para wodna przyspieszy proces topnienia szronu z wnętrza urządzenia. Taka woda będzie jednak stosunkowo szybko stygła, więc należy ją wymieniać do uzyskania zadowalającego efekty rozmrożenia.

Przed powtórnym umieszczeniem produktów w zamrażarce warto przetrzeć je suchą ścierką, by nie przymarzały do wnętrza szuflad. Aby uniknąć takiej sytuacji można także odczekać z załadowaniem zamrażarki około 1 godziny po ponownym zasileniu urządzenia prądem. W ten sposób zdąży się ono schłodzić na tyle, by nie wchodzić w interakcje z produktami.

Źródło: MS Office

Może zdarzyć się, że żywność jednak rozmarznie przed ponownym uruchomieniem zamrażarki. Nie powinno się jej powtórnie mrozić, gdyż może się to skończyć zatruciem pokarmowym. Takie produkty albo możliwie jak najszybciej wykorzystaj, albo wyrzuć.

W sytuacji gdy masz dość mycia lodówki możesz nieco zaoszczędzić czasu owijając szklane półki folią spożywczą. W przypadku zabrudzeń wystarczy tylko zdjąć folię a półka pozostanie jak nowa. Z kolei szuflady i organizery można wyłożyć papierowymi ręczniaki, które także pochłoną płyny i zanieczyszczenia.

  

Nie takie to czyszczenie lodówki i zamrażarki straszne jak je malują. Przyznam szczerze, że dzięki opcji No Frost czynność ta jest znacznie krótsza, gdyż nie muszę czekać aż zamrażarka się rozmrozi. Niemniej jednak, nawet tego typu sprzęt AGD wymaga stałej opieki przynajmniej raz na miesiąc. Dzięki temu można także zweryfikować, co posiadamy a co należy dokupić.

 

A Wy jak często myjecie lodówki? Czego używacie do ich konserwacji i czyszczenia?

1 thought on “Czysta lodówka i zamrażarka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.